Home > Verbal and Reasoning > Verbal Ability > Synonyms > Synonyms – Section 1

Synonyms – Section 1

Directions to Solve

In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.

1. CORPULENT
A. Lean
B. Gaunt
C. Emaciated
D. Obese

Answer: Option D

Explanation:


2. BRIEF
A. Limited
B. Small
C. Little
D. Short

Answer: Option D

Explanation:


3. EMBEZZLE
A. Misappropriate
B. Balance
C. Remunerate
D. Clear

Answer: Option A

Explanation:

Main Entry: embezzle

Part of Speech: verb

Definition: steal money, often from employer

Synonyms: abstract, defalcate, filch, forge, loot, misapply, misappropriate, misuse, peculate, pilfer, purloin, put hand in cookie jar, put hand in till, skim, thieve


4. VENT
A. Opening
B. Stodge
C. End
D. Past tense of go

Answer: Option A

Explanation:


5. AUGUST
A. Common
B. Ridiculous
C. Dignified
D. Petty

Answer: Option C

Explanation:


6. CANNY
A. Obstinate
B. Handsome
C. Clever
D. Stout

Answer: Option C

Explanation:


7. ALERT
A. Energetic
B. Observant
C. Intelligent
D. Watchful

Answer: Option D

8. WARRIOR
A. Soldier
B. Sailor
C. Pirate
D. Spy

Answer: Option A

 


9. DISTANT
A. Far
B. Removed
C. Reserved
D. Separate

Answer: Option A

 

10. ADVERSITY
A. Failure
B. Helplessness
C. Misfortune
D. Crisis

Answer: Option C

 


11. FAKE
A. Original
B. Imitation
C. Trustworthy
D. Loyal

Answer: Option c

 


12. INDICT
A. Condemn
B. Reprimand
C. Accuse
D. Allege

Answer: Option C

 


13. STRINGENT
A. Dry
B. Strained
C. Rigorous
D. Shrill

Answer: Option C

 


14. LAMENT
A. Complain
B. Comment
C. Condone
D. Console

Answer: Option A

 

15. HESITATED
A. Stopped
B. Paused
C. Slowed
D. Postponed

Answer: Option B

 


16. RESCUE
A. Command
B. Help
C. Defence
D. Safety

Answer: Option B

 


17. ATTEMPT
A. Serve
B. Explore
C. Try
D. Explain

Answer: Option C

 


18. FORAY
A. Maraud
B. Contest
C. Ranger
D. Intuition

Answer: Option A

 


19. RECKLESS
A. Courageous
B. Rash
C. Bold
D. Daring

Answer: Option B

 


20. CONSEQUENCES
A. Results
B. Conclusions
C. Difficulties
D. Applications

Answer: Option A

 


21. IMPROVEMENT
A. Advancement
B. Betterment
C. Promotion
D. Preference

Answer: Option B

22. INEBRIATE
A. Dreamy
B. Stupefied
C. Unsteady
D. Drunken

Answer: Option D

 


23. STERILE
A. Barren
B. Arid
C. Childless
D. Dry

Answer: Option A

 


24. ABJECT
A. Challenge
B. Miserable
C. Deny
D. Disobey

Answer: Option B

 


25. MOVING
A. Taking
B. Toying
C. Shifting
D. Turning

Answer: Option C

 


26. IRONIC
A. Inflexible
B. Bitter
C. Good-natured
D. Disguisedly sarcastic

Answer: Option D

 


27. TIMID
A. Fast
B. Slow
C. Medium
D. Shy

Answer: Option D

 


28. EXTRICATE
A. Pull
B. Free
C. Tie
D. Complicate

Answer: Option B

29. NEUTRAL
A. Unbiased
B. Non-aligned
C. Undecided
D. Indifferent

Answer: Option A

 


30. SHALLOW
A. Artificial
B. Superficial
C. Foolish
D. Worthless

Answer: Option B

 


31. DIVERSION
A. Amusement
B. Distortion
C. Deviation
D. Bylane

Answer: Option C

 


32. INSOLVENT
A. Poor
B. Bankrupt
C. Penniless
D. Broke

Answer: Option B

 


33. INEXPLICABLE
A. Confusing
B. Unaccountable
C. Chaotic
D. Unconnected

Answer: Option B

 


34. FEEBLE
A. Weak
B. Vain
C. Arrogant
D. Sick

Answer: Option A

 


35. TRANSIENT
A. Transparent
B. Fleeting
C. Feeble
D. Fanciful

Answer: Option B

36. BARE
A. Uncovered
B. Tolerate
C. Clear
D. Neat

Answer: Option A

 


37. REPEAL
A. Sanction
B. Perpetuate
C. Pass
D. Cancel

Answer: Option D

 


38. SALACITY
A. Bliss
B. Depression
C. Indecency
D. Recession

Answer: Option C

 


39. ECSTATIC
A. Animated
B. Bewildered
C. Enraptured
D. Illful

Answer: Option C

 


40. ADMONISH
A. Punish
B. Curse
C. Dismiss
D. Reprimand

Answer: Option D

 


41. DILIGENT
A. Progressive
B. Brilliant
C. Inventive
D. Hard-working

Answer: Option D

 


42. PIOUS
A. Pure
B. Pretentious
C. Clean
D. Devout

Answer: Option D

43. BROWSE
A. Heal
B. Deceive
C. Examine
D. Strike

Answer: Option C

 

44. INFREQUENT
A. Never
B. Usual
C. Rare
D. Sometimes

Answer: Option C

 


45. RESTRAINT
A. Hindrance
B. Repression
C. Obstacle
D. Restriction

Answer: Option D

 

46. DEIFY
A. Flatter
B. Challenge
C. Worship
D. Face

Answer: Option C

 


47. HARBINGER
A. Messenger
B. Steward
C. Forerunner
D. Pilot

Answer: Option C

 


48. VENUE
A. Place
B. Agenda
C. Time
D. Duration

Answer: Option A

.

49. CANDID
A. Apparent
B. Explicit
C. Frank
D. Bright

Answer: Option C

50. MELD
A. To soothe
B. Merge
C. Purchase
D. Glisten

Answer: Option B

 


51. LYNCH
A. Hang
B. Madden
C. Kill
D. Shoot

Answer: Option C

 


52. TORTURE
A. Torment
B. Chastisement
C. Harassment
D. Terror

Answer: Option A

 


53. ABUNDANT
A. Ripe
B. Cheap
C. Plenty
D. Absent

Answer: Option C

 


54. ENTIRE
A. Part
B. Quarter
C. Whole
D. Half

Answer: Option C

 


55. DESTITUTION
A. Humility
B. Moderation
C. Poverty
D. Beggary

Answer: Option C

 


56. WRETCHED
A. Poor
B. Foolish
C. Insane
D. Strained

Answer: Option A

57. INTIMIDATE
A. To hint
B. Frighten
C. Bluff
D. Harass

Answer: Option B

 


58. CANTANKEROUS
A. Quarrelsome
B. Rash
C. Disrespectful
D. Noisy

Answer: Option A

 


59. RANT
A. Praise inordinately
B. Formalise
C. To preach noisily
D. Treat with screen

Answer: Option C

 


60. ZANY
A. Clown
B. Pet
C. Thief
D. Magician

Answer: Option A

 


61. TACITURNITY
A. Dumbness
B. Changeablemess
C. Hesitation
D. Reserve

Answer: Option D

 


62. MASSACRE
A. Murder
B. Stab
C. Assassinate
D. Slaughter

Answer: Option D

 


63. KEN
A. Ignorance
B. Witness
C. Trial
D. Knowledge

Answer: Option D

64. WARY
A. Sad
B. vigilant
C. Distorted
D. Tired

Answer: Option B

 


65. RABBLE
A. Mob
B. Noise
C. Roar
D. Rubbish

Answer: Option A

 


66. MAYHEM
A. Jubilation
B. Havoc
C. Excitement
D. Defeat

Answer: Option B

 


67. PONDER
A. Think
B. Evaluate
C. Anticipate
D. Increase

Answer: Option A

 


68. CONNOISSEUR
A. Ignorant
B. Lover of art
C. Interpreter
D. Delinquent

Answer: Option B

 


69. SHIVER
A. Feel
B. Rock
C. Tremble
D. Move

Answer: Option C

 


70. PRESTIGE
A. Influence
B. Quality
C. Name
D. Wealth

Answer: Option C

71. STRINGENT
A. Tense
B. Stringly
C. Strict
D. Causing to Shrink

Answer: Option C

 


72. INSOMNIA
A. Lethargy
B. Sleeplessness
C. Drunkenness
D. Unconsciousness

Answer: Option B

 


73. LAUD
A. Lord
B. Eulogy
C. Praise
D. Extolled

Answer: Option C

 


74. REPERCUSSION
A. Clever reply
B. Recollection
C. Remuneration
D. Reaction

Answer: Option D

 


75. IMPROMPTU
A. Offhand
B. Unimportant
C. Unreal
D. Effective

Answer: Option A

 


76. FRUGALITY
A. Foolishness
B. Extremity
C. Enthusiasm
D. Economy

Answer: Option D

 


77. CORRESPONDENCE
A. Agreements
B. Contracts
C. Documents
D. Letters

Answer: Option D

78. ASCEND
A. Leap
B. Grow
C. Deviate
D. Mount

Answer: Option D

 


79. FURORE
A. Excitement
B. Worry
C. Flux
D. Anteroom

Answer: Option A

 


80. SYNOPSIS
A. Index
B. Mixture
C. Summary
D. Puzzles

Answer: Option C

 


81. TURN UP
A. Land up
B. Show up
C. Crop up
D. Come up

Answer: Option B

 


82. VIGOUR
A. Strength
B. Boldness
C. Warmth
D. Enthusism

Answer: Option A

 


83. GARNISH
A. Paint
B. Garner
C. Adorn
D. Abuse

Answer: Option C

 


84. MENDACIOUS
A. Full of Confidence
B. False
C. Encouraging
D. Provocative

Answer: Option B

85. GARRULITY
A. Credulity
B. Senility
C. Loquaciousness
D. Speciousness

Answer: Option C

 

86. MOROSE
A. Annoyed
B. Gloomy
C. Moody
D. Displeased

Answer: Option B

 


87. VORACIOUS
A. Truthful
B. Gluttonous
C. Funny
D. Venturous

Answer: Option B

 

88. AWAKENED
A. Enlightened
B. Realised
C. Shook
D. Waken

Answer: Option D

 


89. GRATIFY
A. Appreciate
B. Frank
C. Indulge
D. Pacify

Answer: Option C

 


90. PRECARIOUS
A. Cautious
B. Critical
C. Perilous
D. Brittle

Answer: Option C

 


91. INFAMY
A. Dishonour
B. Glory
C. Integrity
D. Reputation

Answer: Option A

92. MASTERLY
A. Crafty
B. Skilful
C. Meaningful
D. Cruel

Answer: Option B

 

93. SCINTILLATING
A. Smouldering
B. Glittering
C. Touching
D. Warming

Answer: Option B

 

94. TEPID
A. Hot
B. Warm
C. Cold
D. Boiling

Answer: Option B

 

95. VORACIOUS
A. Wild
B. Greedy
C. Angry
D. Quick

Answer: Option B

 

96. UNITE
A. Unfold
B. Unchain
C. Combine
D. Unhinge

Answer: Option C

 

97. COMBAT
A. Conflict
B. Quarrel
C. Feud
D. Fight

Answer: Option D

 

98. REFECTORY
A. Restaurant
B. Parlour
C. Living Room
D. Dining Room

Answer: Option D

9. UNCOUTH
A. Ungraceful
B. Rough
C. Slovenly
D. Dirty

Answer: Option B

 


100. ERROR
A. Misadventure
B. Misgiving
C. Ambiguity
D. Blunder

Answer: Option D

 


101. COMMENSURATE
A. Measurable
B. Proportionate
C. Begining
D. Appropriate

Answer: Option B

 


102. DEBACLE
A. Collapse
B. Decline
C. Defeat
D. Disgrace

Answer: Option A

 


103. GERMANE
A. Responsible
B. Logical
C. Possible
D. Relevant

Answer: Option D

Explanation:

GERMANE – Relevant to a subject under consideration.

104. DISTINCTION
A. Diffusion
B. Disagreement
C. Different
D. Degree

Answer: Option C

Check Also

Paragraph Formation – Section 18

Directions to Solve In each question rearrange the given sentences in proper sequence to form …

Paragraph Formation – Section 17

Directions to Solve Rearrange the following six sentences in proper sequence to form a meaningful …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *